Remek kinézet, csodás közérzet!

Fitnesz és Coaching

Fitnesz és Coaching

Orrlégzés: így segíti a lelki békéd és alakformálásod is!

2024. június 25. - Blanka Hámori

Az "orrlégzés" kifejezés az utóbbi időkben kezd népszerűvé és ismertté válni, mióta a sportolók világában tapasztalat és kutatások sokasága számol be róla, hogy mennyivel javul a teljesítmény az orrlégzés által. Közben kiderült, hogy rengeteg más életterületre is hatással van a helyes légzés, például a kognitív képességekre és a szorongst is csökkenti. Hogyan? 

Az orrlégzés és a szájlégzés közti különbség

Habár azt érezhetjük, hogy a szájlégzéssel több levegő jut a tüdőnkben, valójában (nagyon leegyszerűsítve) a szájlégzéssel kevesebb  Oxigén kerül a szervezetbe. Ennek az az oka, hogy az orrunk lett elsődleges légzőszervnek "teremtve", így az orrlégzés által jönnek létre azok a folyamatok, amelyekkel megvalósul a megfelelő Oxigén felvétel.

- az orronkeresztük lélegezve a nitrogén-monoxid szerepet kap a légzésben, míg szájlégzésben egyáltalán nem! Ez a hasznos gáz a véredények kitágulását segíti valamint a vér oxigénvelvevő képességét!

- a szájlégzés során túl sok kilégzése, mely a szájlégzéssel jár, szintén nem ideális. Ugyanis a szervezetnek bizonyos mennyiségű széndioxidra szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a vérgázok aránya!

- az orrlégzés és hasi légzés gyakorlása (tehát, hogy nem "mellkasba", hanem mélyebbre, "hasba" szívjuk a levegőt) segít,  hogy teljesen megteljes a tüdő, az alsó csúcsban lévő hörgők is használatba legyenek

 

Tehát paradox módon a nyugodtabb, kisebb, orron át történő légzéssel sokkal nagyobb volumenű oxigén-ellátottságban lesz része a szervezetednek, melynek eredménye a 

 

  • növekvő nyugalom és csökkenő szorongás
  • növekvő koncentráció, összeszedettebb gondolatok
  • mélyebb alvás
  • jobb sportteljesítmény
  • székrekedés megszűnése
  • magasabb energiaszint, jobb közérzet 

 

Tehát az orrlégzés a pszichés állapotodra is hatással van!!

Hiszen a stresszemnetesebb hétköznapok, jobb memória, az összeszedettség és jobb hangulat az élet minden területén megmutatkozik: a család koordinálása, a párkapcsolati problémák nyugodt kezelése, az önismereti út, a munkahelyi stressz, a szabadidő élménydús eltöltése - ezek mind az életminőségedre vannak hatással!

 

Sőt, az alakformálásodon is sokat javít!

Mivel az orrlégzés a sportteljesítményt is javítja, és a mentális képességeket - például a diétában hozott döntéseket (mikor, mit, hogyan egyek), és csökkenti a stresszt (tehát kiiktatja a stresszevést és bánatevést), így kimondthatjuk, hogy az orrlégés NAGYON is hatással van az alakodra! :) 

 

 

 

Ha többet szeretnél tudni a testi és lelki egészség összefüggéseiről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre

vagy válogass az online videókurzusok és programok közül, melyeket saját tempóban, időkorlát nélkül végezhetsz, 

vagy gyere egyéni folyamatba, ahol a fitnesz céljaid és a személyes életcéljaid egyaránt teret kapnak, hiszen szorosan összefügg a mentális és fizikai közérzetünk! 

 

zsiros-bor-orr-3.jpg

süti beállítások módosítása