Remek kinézet, csodás közérzet!

Fitnesz és Coaching

Fitnesz és Coaching

Alma-típus, körte-típus

2016. június 06. - Blanka Hámori

body-shapes

Hogy hova raktározunk inkább zsírt, vagy hol vagyunk erősebbek, szélesebbek, az alapvetően genetikai kérdés. Az alábbiakon kívül többféle testalkat-típust tudunk megkülönbztetni a homokórától a téglalapig, de én ma 2 főbb testalkat típussal foglalkoznék: az alma- és körte-típussal, ami elsősorban arra vonatkozik, hol vagyunk erőteljesebbek és hova hízunk.

ffi-nő

Az almatípus: férfias vagy android típusú elhízásnak is nevezik. Elsősorban hasi tájékra hízik, aminek hátránya, hogy a szervek kközé is raktároz (zsigeri zsírok), ez pedig már nem is csak esztétikailag, de egészségügyi szempontból is veszélyes! A fogyása is alapból lábból és popsiból indul meg, felsőtestről később.

A körtetípus: nőies vagy gynoid elhízás, főképp csípő és combtájékra raktároz, és a fogyása is fentről lefelé halad (először váll, mell, derék bőség csökken, a "krittikus zóna" később.)

Habár az alma- és körte-típust elhízás (vagyis zsír) tekintetében szoktuk elemezni, az izomzatot sem tudjuk kihagyni a játékból: sokszor az inkább felsőtestre hízó emberek felsőtestben is erősebbek, míg az alsótestre hízó körtetípus alsó végtagban erősebb. Ez nem ököl szabály, de észrevétel. (Az viszont kimutatható, hogy a férfiak össz izomtömegét százalékosan tekintve felül eleve erősebbek, a nők viszont "alapból" izmosabbak alul...)

 

HOGYAN EDDZEN A 2 TÍPUS?!

Nincs kifejezetten külön módszer vagy mozgásforma a 2 típus számára: diéta + erősítés + kardió edzés segít fogyni. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a hasi típusú hízásnál a zsigeri zsírok valóban veszélyesek (bár a körte is raktároz szervek közé, csak kisebb mennyiségben) ezért ott kifejezetten KÖTELEZŐ a diéta és a méregtelenítés.

Ha kifejezett az alsó- és felső-test eltérése, akkor kaphat különféle terhelést az erősítő edzésben: a zsírosabb rész kapjon pihenő nélküli, nagyobb ismétlés számos terhelést, szálkásító jelleggel, míg a vékony résznél bátran dolgozhatunk nagyobb súlyokkal, kisebb ismétlés számmal.

Íme egy alma-típus (váll, has) és az ő fogyása:a láb láthatóan gyorsabban fogyott, de az alkat arányosan szép lett:

Phototastic-2015_09_08__9a874b09-6e9f-4865-86ae-82273142e9ee-300x300.jpg Laura


 

Íme egy körtetípus (jómagam :)) és a fogyásom, csípő és combok továbbra is erőteljesebbek, akárcsak a kezdetekkor:

Phototastic-2015_07_15__ef0febef-2928-4fe7-b909-2bf33a6f3613-300x300.jpg Blanka


 

És most jön egy izgalmas infó: a szegmentális testelemzés ugyanis képes kimutatni ezeket az alkatbeli eltéréseket! Íme egy testanalizálás eredménylap és (balra)  a szegmentális elemzés réssz kinagyítva:

Phototastic-2016_ 05_ 31__efdf5893-0820-4bf1-8ee9-becebae3199a(1)

Ha érdekesnek találtad a témát, vagy csak tetszik a blog, akkor nyomj egy lájkot és látogass el a Holisztikus Fitnesz weboldalra vagy iratkozz fel a Holisztikus Hírlevélre! :) Hetente új tippeket osztok meg életmód, karcsúsodás és lélek témában...

Ha edzőként, dietetikusként vagy hobbyból a testelemzés tudományába ásnád bele magad, akkor iratkozz fel A professzionális testelemzés hírlevél sorozatomra - a következőben Laura és Blanka szegmentális méréseit elemezzük! :)

 

süti beállítások módosítása