Remek kinézet, csodás közérzet!

Fitnesz és Coaching

Fitnesz és Coaching

A teremtés 8 lépcsője

2017. június 06. - Blanka Hámori

A teremtés és vonzás az alakformálással kapcsolatban nem egészen olyan egyszerű, ahogy a Titok c. könyv leírja, szóval nem ígérem, hogy ebben a posztban nem a legkönnyebb receptről olvashatsz. Az viszont biztos, hogy ha agyban és lélekben is odateszed magad az új életmódod megteremtésébe, akkor nagyobb sikert érhetsz el, mintha csak random beiktatsz 1-2 módszert az életedbe, aztán gyorsan el is hagyod ha nincs eredmény.

Képtalálat a következőre: „curvy fit body inspiration”

Lássuk, hogyan teremthetsz új életet, új alakot, új szokásokat 8 lépcsőben:

  1. Álmodozás
  2. Imagináció
  3. Kimondás
  4. Leírás

  5. Fel(elősség)vállalás
  6. Cselekvés
  7. Kitartás
  8. Születés

 

Az álmodozás szakaszt már biztos átélted ha karcsúbb és feszesebb (vagy épp izmosabb, erőteljesebb) testre vágysz. Ez egy passzív szakasz: nem a direkt vizualizációra gondolok, hanem mikor gyönyörködünk egy szép testben, vagy egy sportos test könnyed mozgásában. Annak ellenére, hogy passzív, nem káros, sőt, jó móka és nagyon hasznos, hiszen ekkor fogadjuk be az elménkbe az újat - és lám, már ez önmagában a teremtés  egyik lépcsőfoka!

 

Az imagináció bizony már aktívabb szakasz: ekkor már tudatosan képzeljük el az új testünket: milyen lesz mozogni, könnyedén és magabiztosan sportolni. Azt javaslom, hogy emiatt a szakasz miatt válasszunk olyan sportot, ami tényleg örömmel tölt el: ekkor akár már mozgás közben beleélhetjük magunkat az új test érzésébe! Mind az 5 érzékszervünket használjuk: az új (egészségesebb) ízeket, a feszesebb bőr tapintását, halljuk a bókokat. FONTOS: mostantól csak pozitív érzelmeket használjunk az alakunkkal kapcsolatban, az önostorozást iktassuk ki!

 

Kimondás: ha csak így-úgy próbálkozol mindenféle diétával és a "le kéne fogyni"-típusú mondatokat mondod, és már magad sem veszed komolyan magad, akkor soha nem fogsz változni. Mondd ki kerek-perec, hogy változni szeretnél és miben.

Képtalálat a következőre: „fit curvy body”

 

Leírás szakasza: itt jöhet a részletesebb leírás: mik a konkrét, részletes célok és teendők? Mikorra érnéd el a célod, mit kell bevetned ennek érdekében? Itt használhatod fel a személyi edző jelenlétét, egyrészt hogy biztosan jó úton haladj, jó módszereket használj, másrészt, hogy tovább lendülj a következő szakaszba....

 

...a felvállalás szakaszába. A felvállalás az első pont, ahol sokan elvéreznek. Az első 4 lépés még jó móka, hiszen a kanapén ülve is meg lehet tenni. Az 5. pont, a felvállalás (felelősség-vállalás) már nehezebb, hiszen fel kell állni a kanapéról és kijelenteni, hogy vállalom a felelősséget a testemért, és hogy csak én tehetek meg bármit is érte - illetve, hogy mások előtt is vállalom, hogy elindulok egy úton. Rengeteg túlsúlyost ismerek, akik hangoztatják, hogy jól vannak így, közben titokban otthon próbálkoznak a lefogyással. Sosem fognak fogyni, mert mást vállalnak fel ("Kövéren is jó!" és mást szeretnének. A teremtés így összekuszálódik. Ez a szakasz nehéz, hisz "Mi van ha nem sikerül? Vajon mit szólnak majd az emberek?" Itt is a személyi edző a kulcsember: egyelőre vállald fel csak előtte az új céljaidat, hidd el, hogy ő komolyan fog venni és segít, hogy te is így tégy. De indíthatsz egy blogot is, vagy elmesélheted a barátnőidnek, hogy új szokások kialakításán és célokon dolgozol.

 

A cselekvés lépcsőfoka a másik, ahol sokan elvéreznek. Bizony, ahogy a frappáns mondás tartja:

"Az edzés során arra kell nagyon ügyelni, hogy...
elkezdődjön." :)

Képtalálat a következőre: „fit curvy body”

 

A cselekvés és a következő (7.) szakasz: a kitartás sokaknak okoz nehézséget, ezért azt javaslom, hogy a kitartásban legyen persze erő, de ne legyen erőlködés-erőszakoskodás (magaddal szemben), mert a teremtés lényege a gördülékenység és hogy önmagaddal és a megteremtendő dologgal összhangban maradj. Tehát a negatív érzelmekkel teli, küzdős kitartás nem segít, helyette pozitív érzelmeket válassz, így garantálhatod magadnak, hogy hosszan kitartasz majd. Pl: 

  • Válassz olyan ízeket és étkezési szokásokat, amiket szeretsz, nem túl kötött, és nem túl unalmas (A tojás-diétát és társait felejtsd el, mert nem fogod 1 hétnél tovább tartani.)
  • Iktass be finom és minőségi étrend kiegészítőket, mint egyfajta jutalmazást!
  • Válassz olyan mozgást, ami elrepít a flow állapotba - eleinte szinte biztos, hogy mindegyik sport nehéz és fárasztó, de csak úgy garantálhatod magadnak, hogy újra és újra elindulsz, heti többször, ha jó társaság és/vagy jó élmény vár! A sportnál ez a kitartás kulcsa.
  • Kövesd nyomon a változásaidat (a személyi edző ezt amúgy is megteszi), és örülj minden ledobott kilónak, centinek, testzsír-változásnak. Nem minden héten fog minden változni, ezt fogadd el!
  • Adj időt a testednek, hisz amit néhány év alatt halmoztál fel, azt nem 1-2 hét alatt dobod le... Ez is önmagad elfogadásának és sszeretetének (pozitív érzelmek) egyik módja, ha nem kéred számon és sürgeted a tested (negatív érzelmek)

 

Az utolsó szakasz a születés: ezen a lépcsőfokon valami ÚJ születik, de itt nem feltétlenül arra a misztikus dátumra gondolok, amit kitűztél az álomalakodhoz. A fitt életmódban sok kis születéssel kell számolni: amikor először érzed úgy, hogy nem maradtál éhes és jó így a bőrödben - egy születés. Amikor egyszer sem kell megállnod edzés közben - egy születés. Amikor meghallod az első bókot és büszkének érzed magad (talán életedben először) - egy születés. Amikor először rácsodálkozol: "Váo, már 1 hónapja kitartok és még mindig lelkes vagyok!" - egy születés.

Új élmények, érzések, önkép, attitűd, szokások, barátságok, energiák, gondolatok, és persze izomzat, mozgáskoordináció, szépség, harmónia, nagyobb kapacitású tüdő és erősebb szív is születnek - nem csak egy új testsúly.

Az álomsúlyt elérni csak egy születés lesz a sok közül. 

Erről szól a teremtés a fitnessben. :)

süti beállítások módosítása