Remek kinézet, csodás közérzet!

Fitnesz és Coaching

Fitnesz és Coaching

Nőiesen, telten fitt: alma vs. körte forma

2016. augusztus 08. - Blanka Hámori

Az Új őrület: a gömbölydeden fitt c. cikkemmel kapcsolatban jött múltkor egy olvasói levél a napokban:

"Kedves Blanka, nagyon tetszett a cikk! Gondolom sok nő számára megnyugtató, hogy a leszálkásított fitness test és a puhányan kövér közt van elfogadható, elérhető és nőies átmenet *-* Viszont a legtöbb képen széles csípőjű, darázs derekú lányok vannak a cikkben, amivel én annyira nem tudok azonosulni, mert nekem a lábaim vékonyak és hasra hízok... :( Akkor ez a "gömbölydeden fitt" dolog a klasszikus női alkatra húzható rá csak?
Egy almatípus"

 

Kedves Almatípus! Kedves Körte típusok és egyebek! :)

A "gömbölydeden fitt" (angolban: curvy fit) vonal elsősorban egy gondolkodásmódot jelent, ami valóban arról szól, hogy érezzék jól magukat azok a (jó értelemben) átlag nők, akik csak heti 2-4 alkalommal edzenek, pusztán egészségesen étkeznek (a grammra kiszámolt diéta helyett) és nem a kockahas, csak az egészséges test és a jó közérzet a céljuk! Ők is jelenjenek meg az edzőteremben, hátrahagyva a komplexusokat és ne a 2 véglet között mozogjanak (eltunyultság vs. fitneszmodell), hanem a kettő között, egy élhető, fitt testben legyenek boldogok.

Valóban az előző cikkben túlsúlyban voltak a széles csípőjű, vékony derekú lányok, de a "gömbölydeden fitt" vonal testalkattól független! Íme néhány csodaszép és láthatóan egészséges testzsír-százalékkal rendelkező "almatípus": ahol a mell, derék és has domináns, és a láb vékonyabb:

86b0114e3fe16acdd0c6c72d506c053a

curvy

unnamed

blond

 

És íme a klasszikus "körte alkat", széles csípővel és vastagabb combokkal:

tumblr_n48yg7JqjA1tz7ujto1_500

landscape-1451577153-iskra-instagram

35acbe26e84f39d0b4aefae682d1fbc9

ashley

 

Valóban nemcsak választás kérdése, hanem alkatunkból is adódik, hova raktározunk több zsírt, hol könnyebb vagy nehezebb izmot építeni (= tudatosan kerekíteni), honnan fogyunk először stb. Én a "gömbölydeden fitt" vonallal kapcsolatban (edzőként és önismerettel foglalkozó emberként, nőként is) fontosnak tartom elmondani, hogy a cél, hogy magunkhoz képest fejlődjünk és hogy felelősen vagyis egészségesen viseljük a testünket. Az adottságok elfogadása pedig döntés: dönthetünk amellett, hogy beleszeretünk a kereken ívelő csípőnkbe, vagy akár dönthetünk úgy is, hogy igenis fitneszmodell alakra vágyunk és vállaljuk a vele járó feladatokat (több edzés, feszített diéta stb.) Egy mellett NEM dönthetünk: a lustaság és egészségtelen életmód mellett. Legalábbis ha felelősen akarunk dönteni, és minőségi, fitt életet akarunk élni!

Az alma és körte típus különbségeiről itt írtam bővebben, és ne feledjük azt sem, hogy nem csupán a "látható" zsírok hol-léte a nagy kérdés: a legveszélyesebb zsírok ugyanis a szervek közt rejtőznek, az ún. zsigeri zsírok, amikről szintén írtam már.

 

Ha szeretnél több infót életmód, szépség, önismeret témában iratkozz fel a hírlevelemre vagy látogass el a Facebook-oldalamra vagy Instagram oldalamra!
HA edzőként vagy dietetikusként dolgozol, és szeretnél többet megtudni a testalkat típusokról és azok elemzéséről, iratkozz fel A professzionális testanalizálás szakmai hírlevelemre!

Szép napot Nektek:

Blanka

süti beállítások módosítása