Remek kinézet, csodás közérzet!

Fitnesz és Coaching

Fitnesz és Coaching

10 tévhit a kövérségről

2016. augusztus 19. - Blanka Hámori

  1. "A kövérség az KÖVÉRSÉG."
    Nem. A kövérség (és én egyébként nem is használom ezt a szót, a cikkben sem fogom a továbbiakban) egy több kategóriás probléma, ha hívhatom így. A BMI-ink alapján rendelkezhetünk enyhe túlsúllyal, nagy túlsúllyal és nagyon nagy túlsúllyal. Sokkal objektívebb tehát a kövérség helyett a "túlsúly" szót, vagy "elhízott" szót használni, mert -szerintem- inkább utal egy jelenlegi állapotra (amin lehet változtatni), mint egy karakter típusra ("a kövér ember") Nem biztos, hogy mindenkinek érthető, amit írok, de aki érti, az tudja hogy fontos különbség. 

    Ebben a cikkben tehát a valódi, rizikófaktoros elhízásról (BMI > 30) van szó!!
    A túlsúly mértéke (ahogy a fittség is!) egyébként is mérhető! Tehát ne ránézésre, szubjektvíne állapítsuk meg, hogy ez még a "befelér"-kategória, hanem nézzünk utána, teszteljük, hogy mennyire vagyunk fittek és milyen a testösszetételünk! TESZTELD MAGAD ITT!
  2. "Egy túlsúlyos is lehet egészséges."
    "Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet." Az elhízást tehát nem érdemes elbagatellizálni vagy akár trendet csinálni belőle, mert a cukorbetegséget vagy méhnyakrákot sem szoktuk. Ugyebár.

    bánatevés
  3. "A férfiak nem szeretnek csontokkal játszani."
    A súlyfelesleggel rendelkező nők kedvenc mondata, és még én is egyetértek velük,  de én még olyat sem hallottam, hogy bármely férfi rengő-ringó hurkácskákra és cellulitisz markolászására vágyna. (Vagy hozzám nem jutott el még ilyen infó.) Feszes, kerek (egészséges) formákra viszont bizony hogy vágynak a pasik ;) és akár hiszed akár nem, ennek evolúciós oka van!

  4. "A sörhas is lehet szexi!"
    De miért csak a női túlsúllyal van mindenki elfoglalva? Miért kéne egy "férfias" sörhasat természetesnek elfogadnunk, miközben az ugyanolyan egészségtelen, mint minden más felesleges zsírréteg?! Ja, bocsánat, még egészségtelenebb, mert ott már a zsigeri zsír raktározás is jelen van. Lehet hogy vannak nők, akik szerint oké, de egy fitt, igényes nő bizony nem tartja annak, és minimum zavarja. Nem kell mindenkinek kockás has! De a tunya férfi nem szexi és kész.

  5. "Az elhízás oka a zabálás."
    Nem mindig ám! A túl kevés evés például lassítja az anyagcserét, a rendszertelen szénhidrát bevitel pedig a legjobb út a farkaséhséghez, és a raktározáshoz... 

  6. "A nagydarabok jó kedélyűek!"
    Hát bizony, attól még hogy annak tűnnek, nem biztos, hogy azok. Ha látszólag elfogadják magukat, vagy poénkodnak a testformájukkal, valószínűsíthető, hogy belül a nagy túlsúly igenis sok kérdőjelet és harcot jelent. Egyes szakemberek szerint egyébként az elhízás valójában egy védőréteg építés, és stabilizálás folyamata, tehát a félelem és magányosság érzése jelen lehet a látszólag vidám, nagyhangú embereknél is. Persze néhány kiló plusszal (és egy alap kondival) a "fitten telt nők" tényleg vidámak és szexik lehetnek!

    tumblr_n48yg7JqjA1tz7ujto1_500

  7. "Túlsúllyal is érezhetjük jól magunkat a bőrünkben!"
    Én voltam párszor túlsúlyos életem során (+20 kilókkal és nagy fogyásokkal) és NEM vagyok hajlandó elhinni, hogy bárki élvezi az összeérő combokat, a szuszogást a lépcsőn, az izzadást és nehézkes mozgást, a kacifántos ruhavásárlást... Nem hiszem el és pont.


  8. "A túlsúlyos szülő is felelős szülő."
    Talán sokakat kiborít ez a kijelentés, de én egy extrém elhízott szülőt nem tartok 100% felelősségteljesnek! Minden más szempontból persze lehet fantasztikus, de a saját és gyerekünk egészségéért is a mi feladatunk felelősséget vállalni. Már a terhességtől: ebbe az étkezés, mozgás, normál testzsír százalék is beletartozik. Ezek nem a fitneszipar torz szülöttei, hanem a legalapvetőbb dolgok, amiket a testünkért teszünk! Amikor meg szépen átörökítjük a gyerekünkre a saját rossz szokásainkat, sőt, még a túlsúlyos kislányunknak el is magyarázzuk, hogy ő így szép és fogadja el magát, ahogy anya is tette.... Nos, én ott fejjel tudok a falnak menni. Miért ne adjunk a szájába egyből egy cigit?! Nálam a felelősség ott kezdődik, hogy mindent megteszek, és jó példával járok elöl, hogy a gyerekem boldog legyen. A túlsúly elfogadása és továbbadása vastagon nem ide tartozik. Szerintem.

    bánatevés2-600x401

  9. "A pluszkilók CSAK pluszkilók..."
    Tévhit! Az elhízás (kezdődő) cukorbetegség, szív és érrendszeri probléma, trombózis veszély, ízületi problémák melegágya IS. Mikor egy túlsúlyos beteg sorscsapásként (vagy épp mentségként) éli meg hogy kiderült például egy inzulin rezisztencia, a legelső amit megértetek vele, hogy ez nem egy mellékszál, vagy ok... hanem következmény, amit magának köszönhet! Az elfogadás nehéz, de a felelősségvállalás első lépése.

Vannak csodálatos túlsúlyos barátaim és barátnőim, tehát a "kövérséget" semmiképp nem skatulyaként fognám fel, inkább egyfajta aktuális fizikai állapotnak, tágabb értelemben szokások összességének. Csak és kizárólag a MI DÖNTÉSÜNK, hogy kezdünk-e vele valamit, vagy sem.

Csak néhány plusz kiló van rajtad, de fittnek és egészségesnek érzed magad? TESZTELD ITT, hogy kell-e fogynod vagy edződnöd!

Iratkozz fel a hírlevelemre és töltsd le az ingyen anyagokat, edzésprogramokat és használd ki az INGYENES online konzultáció lehetőséget ide kattintva!

Szép napot, 

Blanka

 

süti beállítások módosítása